Сегашните управляващи са левичари и популисти. Асен Василев бе против влизането на

...
Сегашните управляващи са левичари и популисти. Асен Василев бе против влизането на
Коментари Харесай

Николай Василев: Финансовата политика на Асен Василев ни отдалечава от еврозоната

Сегашните ръководещи са левичари и популисти. Асен Василев бе срещу влизането на страната в еврозоната, само че се обърна на 180 градуса. Който желае да вкара страната в еврозоната обаче не отсрочва датата непрекъснато и не води такава финансова политика. Дефицитите и харченето покачват инфлацията. Шанс за еврозоната има, само че той понижава съществено.

Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия икономистът Николай Василев.

Той не спести рецензии към проектобюджета за 2024 година Василев дефинира като илюзия изказванията на премиера Николай Денков, че бюджета е уравновесен. Според него е отворена ера на хронични дефицити, а дългът пораства с невиждани темпове.

По думите му сред ръководещите има три огромни заблуди, свързани с бюджета. Първата е, че има алтернатива сред постоянна беднотия и високи приходи с дълг и дефицити. Втората е, че по-високият недостиг води до по-голям стопански напредък. Третата илюзия е, че в случай че едно държавно управление не прави промени и раздава пари, то печели избори и остава в историята, разясни Василев.

Икономистът уточни, че липсват промени в четири сфери. Той посочи, че държавната администрация не стопира да пораства. Друг проблем е неналичието на концесиониране на огромните публични планове. Намаляване на дотациите за ток не е на дневен ред. Нереформирани остават и обществени системи. Пенсиите се финансират с дълг. Вземаме големи задължения и ги харчим за обществени разноски, посочи Николай Василев.

Според него концепцията за продажба на държавен аграрен фонд не е подправена вест, както твърдеше министърът на финансите Асен Василев. По думите му това се потвърждава от формалната преписка сред МФ и Министерство на земеделието и храните. Тази концепция се пуска през задния вход без разбор, без публично разискване. Искат скрито да продадат 700 хиляди декара земеделска земя на безценица, сподели още той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР